Wednesday, November 9, 2011

merindui

aku merindukan kehidupan aku di miri!!!aku rindu dengan kawan aku d cya..aku merindukan perkerjaan aku d cya walaupun bz tapi suasana best..aku d ctok bosan dengan politik perkerjaan yang berpuak2 dan berkroni dengan bangsa mereka..argh berasa jelek dan rasa nak moha jak..suasana yg ku rasa cukup merimaskan....back stabber suma ada..kaki sabotaj..deiii ...

Sunday, June 26, 2011

ALGOJO

Assalamualaikum,tok tek artikel oleh dr internet,baca jak..bukan ngenjen tok nak benar tok.










Namanya Abdallah bin Said al-Bishi. Ia mewarisi profesi ayahnya sebagai algojo pancung bagi terpidana mati di Arab Saudi. Boleh dibilang ia merupakan algojo paling masyhur. Stasiun televisi dari Libanon, LBC TV, pernah menyiarkan wawancara khusus dengan Abdallah pada 4 November 2006.

Algojo seperti Abdallah inilah yang bertugas mencabut nyawa terpidana mati, termasuk Ruyati binti Satubi, yang dipancung Sabtu pekan lalu. Jumlahnya memang tidak diketahui pasti, setidaknya ada enam algojo yang ditunjuk Pemerintah Arab Saudi. Abdallah ditempatkan untuk Kota Mekkah.

Abdallah memulai tugas pertamanya pada 1991, sepekan setelah ayahnya, Said al-Bishi wafat. Umurnya waktu itu 32 tahun. Ia sempat terkejut setelah beberapa pejabat dari Kementerian Dalam Negeri menunjukkan surat pengangkatannya sebagai algojo. Hari pertama, ia langsung memancung tiga orang.

Dengan pedang bernama “Sultan” warisan ayahnya, ia mengaku gugup saat pertama memenggal kepala orang. Pedang Sultan berbentuk melengkung seperti bulan sabit dengan panjang setengah meter. “Tiap orang sedikit gugup saat memulai pekerjaan barunya dan takut gagal,” kata Abdallah. Hingga kini, ia mengaku telah memancung lebih dari 100 kepala.

Di masa kecil, Abdallah pernah menyaksikan ayahnya memenggal kepala seorang pembunuh di depan gerbang Raja Abdul Aziz. Ia datang bersama ayahnya karena ingin melihat organ pencernaan seperti yang ia pelajari di sekolah. "Namun, yang saya lihat kepala manusia melayang, dari lehernya ada pancaran darah seperti sumur dan kemudian jatuh. Cukup dan saya tak tahan lagi,” ujarnya. Malamnya, ia susah tidur dan sekali bermimpi buruk

Sesuai syariat Islam, Saudi menerapkan hukum pancung terhadap terpidana mati kasus pembunuhan. Eksekusi bisa batal jika keluarga korban memaafkan dan pelaku diharuskan membayar diyat (uang pengganti) yang ditetapkan oleh keluarga korban.

Menurut ahli psikologi dari Kementerian Dalam Negeri Saudi, Dr Turki al-Atyan, syariat Islam memerintahkan hukuman mati dilaksanakan dengan cara dipenggal, bukan digantung atau ditembak. Ia mengungkapkan Saudi pernah menerapkan hukuman mati dengan cara ditembak.

Untuk memuluskan tugasnya, Abdallah hanya memakai pedang produksi Jowhar karena terbuat dari besi keras yang tidak mudah patah dan memang khusus untuk memancung kepala. Jowhar adalah sebuah kota kecil di Somalia, sekitar 90 kilometer sebelah utara Ibu Kota Mogadishu.

Cara memenggal pun ada dua: horizontal dan vertikal. Masing-masing memerlukan pedang khusus. Ia menyebut “Qaridha” sebagai pedang spesialis pancung dengan cara vertikal.

Ayah tiga anak ini mengaku tidak merasa berbeda saat akan memancung lelaki atau perempuan. Bahkan, ia mengaku pernah memenggal kepala teman-temannya yang menjadi terpidana mati. “Perbedaannya, kadang pria (yang akan dipenggal) tidak bisa mengendalikan kegelisahannya sehingga bingung duduk atau berdiri,” ujar Abdallah.

Selain memenggal kepala, Abdallah juga melaksanakan hukuman potong tangan atau kaki. Bedanya, kalau pancung, korban tidak dibius sama sekali, sedangkan potong tangan dibius lokal.

Ia menegaskan syarat utama menjadi algojo penggal adalah tidak boleh merasa iba terhadap orang yang akan dipancung. “Jika saya merasa iba, ia akan menderita. Bila hati ini merasa kasihan, tangan bakal gagal,” katanya.

Boleh jadi, profesi sebagai algojo pancung seperti pekerjaan turun-temurun bagi keluarga Al-Bishi. Menurut Abdallah, putra sulungnya, Badr, sudah dilatih menjadi algojo dan akan diangkat untuk bertugas di Ibu Kota Riyadh.


- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, April 25, 2011

MALAS

DAH PANDE MALAS KU NAK BERBLOG...HAHAHAHA REST JAK LAH...BYEEE

Monday, February 21, 2011

Di awal pagi toktime aku on call aku muka internet opis ku..yg dah d block suma line termasok google..aku tapau ultra surf dari umah..jeng...jeng...dapat juak ku surf internet...sambil ya ku donlod movie dr torrent..nang aju tenet kat opis yok..x rugi..aku x tauk apa line d pake hya..streamyxx kali...aku bole donload movie 701 mb 40 minit jak..nang laju...sambil nunggu donload aku google nama steve jobs.yg sinonim dgn apple..iaitu .ceo apple...baruk ku tauk nya kenak cancer...oooooopalak ku dah imagine ada ka x barang apple yg hebat 2 pastok mun nya mati...ku baca sampe abis paduhal doktor estimate nya idup 6 minggu..nang terer doktor estimate kinek tok,,dah kedak tuhan jak owwhhh..so ku baca agik ..nya nak ngeluar MASTER PIECE yg terakhir...IPAD2 and IPHONE5..kinek tok sungguh pun nya bertarung ngan kanser nya..nya ngabis masa d apple pun fasiliti..bahagian research and development...utk apple ipad2 n iphone5..nya maok MASTER PIECE yg terakhir nya tok akan dikenang sebagai ygbterhebat d abad tok...x ku nak meidoo juak ngan brg tok...alang iphone gik best...hehehe aku make brg apple...ya ku brani komen..xpa akan ku tunggu ipad2 ya..nabung .. lok..Gambar dibah tok xda kenak mengenak ngan steve job..hahaha sukati aku jak nak nempek gambar owhh..mun nak komen gambar tok komen jak


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:STEVE JOB & APPLE,

Sunday, February 20, 2011

KISAH ARI TOK

ASSALAMUALAIKUM..alkisah pagi senin nang sinonim ngan xda mood ajak nak kerja..so pagi tok ada peristiwa best rah tempat kerja ku..beramok department kmk org
...hahahahah lantak daknya..janji x kait ngan aku...turun kerja pagi nak manas2..bila bertemu bukuk ngan ruas nang cun gilak lah jadi nya....nsib aku kerja rah atas..xda sidak gago..byk ka x patient sidak dak nya tauk..tauk ku sorang ajak...so minggu ya tek pun nang banyak juak krisis kerja....suma menuntut kesabaran...alhamdulillah dpt juak ku sabar..harap minggu tok xda nak pelik2 berlaku...aminnnn

Thursday, January 20, 2011

apple ipad

Kepada sesiapa yang beriya iya nak meli ipad jgn meli alang2..beli nak ada 3g terus..sesungguh pelaburan ktk x akan ada penyesalan ...mun meli nak wifi ya...bercarik ngan wifi jak kerja..x best juak..apa bila ngenang nya pun function ya best juak lah..p maun ada gik rejeki lebih beli la nak kapasiti memori nya yang besar..sukati jak tk org nak nepuk software nya...paling penting jailbreak kan ipad ya.....kinek tok yg 16 gig pun tinggal 4 gig jak memori...suma application yg best suma nya besar nya pun size...hampir suma webiste dapat d buka..ada sdak madah xpat buka mun xda flash player..suma masalah ya d selesaikan dgn Skyfire browser....steady la apps tok..youtube bole buka mcm rah computer.....tok ajak laporan semasa ku ngan ipad..update tok pun aku post k ipad..

Wednesday, January 19, 2011

Ngetest IPAD

Hahaha cobaan pertama nge update blog guna ipad..dunia d atas tapak tangan..betol ka.??? Dah abis dah ipad d jailbreak so suma apps bole pake tanpa perlu bayar ..suma free!


- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, January 3, 2011

SALAM AWAL TAHUN




Assalamualaikum dan salam sejahtera..post pertama sempena tahun2011….apa kaba tek..???cni selebret new year tek??? Aku selebrate rah umah mentua jap pasya terkayo2 musin kuching n pulang apa tekkkk 1 hb tepaksa turun keja!!

Utk pengatahuan ktk orang 1 januari 2011 tercipta sejarah d negeri Sarawak buka dgn rasmi nya speta jantung d ctok..kedak IJN no2 lah….tauk apa IJN???INSTITUT JANTUNG NEGARA…under pemerintahan PROF SIM!!!HAHAHAhahaha…suma staff d wajibkan turun utk sesi begambar…..biasalah ya…peneraju utk speta yang berprestij..dgn bayaran rm 5 dapat layan kelas pertama..speta tok mun tangga dari luar x lah geni upanya..p mun masok dalam asa kat speta dalam cerita HOUSE.apa nama tek PLANSBOR0(xpande ku nak ngeja n nyebut nya janji bunyi nya sama)pande2 ktk orang interpret..mun x pun google kan ajak..betapa canggih nya speta tok…

Nak cerita pasal department kmk orang lah JABATAN PATOLOGI

Kmk d terajui oleh 12 orang 8 org anak dara dan 4 org teruna…suma dari lain2 hospital d sarawak..d gabung d ctok..ada skill tersendirik… start jak dari 1hb bulan, servis non stop,beroperasi 24 jam…ada lah on call makna nya rezeki lebih!! Semua mesin kat lab tok suma baru….so byk benda baru nak d belaja….input banyak gilak sampe lagging jak asa palak.. apa pun nang hepi keja rah ctok…ngak yg asa berat nya umah ku jauh!!!28 km pegi dan balit total 36 km!!!!!!keja xda tekanan..suasana keja yg postive coz staff ckit jak bah…aku sukaaaaaaaaaaa x banyak keranah…aku sukaaaaaaaaaaaaaaa bak kata kawan ku like di situ!! Asa lam facebook hahahaha…