Thursday, July 29, 2010

hepi birthday

selamat hari lahir d ucapkan utk isteri tersayang..moga panjang umur murah rezeki n jodoh yang berkekalan..biar lah ajak maut jadi pemisah perkahwinan tok..love u ...

Friday, July 23, 2010

Night call

Keja malam agik..mmmmmm adios


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 20, 2010

sabtu yg hambar n hari ahad yang kamboh

salam sejahtera n salam satu malaysia..bok jak ada masa free nak update blog..dah bz gilak..ngalah kan menteri bz aku tok...mcm ndak ku jadi menteri lak kah..alu x jumpa rakyat...hoohoho angan mat jenin...kisah ku bermula ari sabtu ya tek start ku kerja kol 2 petang sampe lah kol 10 malam.kerja ku petang ya dgn hambar coz kawan2 ku outing ngambik gamba p ku x pat ekot oleh kerana kerja..sedih lah juak...p apa kan daya ujan juak petang ya k nyenang ati ku ajak lam palak ku mikey owh xpa daknya xpat kua juak bah ari ujan lebat......rupa2 nya dak nya pun projek maseh jalan,,rah area hospital nang macam kenak simbah jak ujan..padahal rah marina bay ujan sumak ndak jak turun.. pokok ari jak gelap mcm nak runtuh jak langit...ni lah gaya owh dah xpat join..frust lah...so kerja ku hari sabtu ya ngadap computer n mikroskop jak..pas ya cek aik kemeh patient dari a&e..sampe lah malam...b4 balit aku nang dah cek jadual k esok ahad malam tok boleh ngando esok ku keja kol 2...nang dah imagine lam palak..cek ku jadual ngan sambil lewa.......balit umah tek kira nak nangga tv rupa nya pas ya kau layap n tertido ngan nyenyak...dah x sedar ke dunia agik...so pagi ahad ya ku tersedar bila ada kol...dari ijah..kawan sekerja...jam time ya dah kol 9.28 am..."awang ko kerja pagi tok!!!!!!nama kak jun d kansel n nama ko d cya" ..... terus bungkas ku bangun mandik n asok baju.....tanpa breakfast terus berekot k lab...aku paduhal kerja....dah lah kaver rah blood bank..nang seranto2 aku berdoa mudahan xda bleeding kes pagi tok...mun ada kompom mati pesakit tok......nang susah hati lah....ada pun sidah rah cya pun xda nak kaver..xpaham ku...malas ku nak crita part tok...merik malu jak...sampe 2 jak ku rah lab dah tertulis nota doktor mintak 4 pint platelet utk patient....mun dah siap kol...polah lah ku tek dah setel n kol...cun kol 10am azab ku bermula...nasib bait patient bleeding time aku dah rah lab..mun b4 ya tek kompom kes yg serius menimpa aku,,,pa ndak nya ,bgus2 patient gik bernyawa datang ke hospital kua dari hospital alu jadi mayat nak kah ngereco mcm ya....aishhh susah ati ku mun mcm ya.....x tentu tdo ku....so pagi tok kerja ko direct dari kol 8 lah kira nya sampe lah kol 10 malam !!!!!!!kerja yang amat dasyat...start dari kol 10 sampe lah kol 2 aku x menang tangan angkara sorang patient tok p kesian juak lah,,,baby nya x pat d selamat....sedih juak ku nengar.. pa kan daya dah suratan kehidupan nya macam ya....utk hari ya dari kol 10 sampe kol 2 ku sorang patient tok ajak dah ku berik 10pint darah ,18 pint cryo,12 pint ffp,12 pint platelet....alhamdulillah selamat juak nya...p kritikal lah..info yang ku dapat dari dr dasril....coz nya yang ngerico turun nait rah lab ngambik darah....nak dari wad lainn gik....kali ke2 ku krja ngan dasyat selamak2 ku kerja..kamboh..pas ya sambung gik kerja ku ke heamatologi.... dari jam 2 sampe jam 3 ptg aku kaver 2 tempat..ya lah padah akibat x ngato jadual n ngecek jadual ngan sambil lewa...jerak nyawa ku kerja mcm tok...ngai kuuuuuuuuuuuuuu...cukuplah 2 kali tok ajak....alu x ilek ku ...

Friday, July 16, 2010

makna mimpi????

tok kisah ku hari khamis ya tek..pas dapat lensa minolta.. kejoron lah nyawa ku nak ngetest lens ya tek..so kol 2 ku turun ngan embak kamera ke tpt kerja..kebiasaan nya mun petang ilek lebih kerja ..pa ndak nya dah pagi berencang ngan patient ngambik darah daknya so petang x pian daknya nak datang agik nak ngelua darah..sakit bah kenak cucok k jarum..aku rindok ajak nyucuk daknya..bukan apa pun demi kebaikan daknya juak....bukan cucok suka2..melainkan yg molah masalah n tang ada moha x tentu pasal....hahahaha tetap tewas d tangan aku....so bila dah free tek beraksi lah geng sekerja ku kak jun...jadi model sekejap..saja nak ngetest lens ya..n dgn tiba2 jak head department aku merangkap bos aku..masok bersama2 doktor pelatih yg lain lalu nangga aksi n ngambik gamba..side effect sekejap ku nangga bos...hohohoho.....silap2 tok berjalan mata pen bos aku tok..arghhhh x mustahil..b4 tok pun nang matapen bos ku dah berjalan menari2 d atas kertas menulis laporan kmk orang yang berbuat "maslalah" nabes juak lah ..p apakan daya...nang salah ku juak bah....p xpa ku xduli..so malam ya aku tdo n bermimpi bos nangkap ku datang aher 5 minit jak bah..pa kah petanda ya owhhh...da kah ku terembak embak peristiwa ya sampe mcm ya skali...x alang 2 gik warning ya..d selit gik kad manila kaler kuning rah punchkad aku... dgn aku pun overtime d potong tegal lambat 5 minit masok kerja....nang terkejut ku nangga kad manila... bukan kertas a4..huh...pelik jak mimpi ya...p b4 tok pun dah ada juak kes mimpi bos..p yang x best nya next day pas ku mimpi ya sesuatu yg x diduga akan d buat nya.. ter kejut beruk juak lah nangga nya bertenggek rah mesin punch kad sambil ngecek punch kad staff nya sigek2..!!!!!maseh ku terpk pk apa kah makna mimpi ku ya...

Wednesday, July 14, 2010

Sampe juak ahernya...

Barang yang ku tunggu2 ahernya sampe juak..tepat kol10pagi waktu malaysia..abx express terpacul d depan pintu lab...hohoho rindok ati ku..asa nerimak barang main time gik kecik dolok eh....


-





Posted using BlogPress from my iPhone

Hati+perasaan=???

Luahan pada kali tok adalah hati+ perasaan=???
yalah owh.. Mun aku jawapan nya ikut keadaan lah..b4 ya pande2 lah interpret "hati" dan "perasaan" lam konteks ktk orang kedirik.. Sebagai contoh rasa hati kita tok mun dah d janji macam2 nang berbunga bunga jak!!..p apa kan daya bila x kotakan janji n d berik ngan kiasan n 1001 alasan yang x munasabah maka "perasaan" akan ambik alih pas ya..perasaan yang bermacam2 d dalam dirik..bagi yang pemanas nang eboh d padah agik..nang beremosi dgn penuh perasaan..x pat d bendung agik....depend ngan seseorang utk carik cara "nyejok n panas" dirik nya jadi hasil nya yang tetap adalah dendam...sebesar kuman pun tetap ada dendam dalam diri bila dah d perlakukan macam ya..jadi kita sebagai manusia yang dah menyebabkan seseorang mengalami kes yang melibat kan hati dan perasaan maka besedialh nerimak kesan perbuatan keatas dirik sendirik..ingat2 lah.dendam yang kekal seumur hidup berparut bah..x semua kita tok "dalam hati ada taman"skrip crita adenan sempit......standby ngan akibat nya. K lah ya jak koh...


mcm nak d atas tok juak..asa ati nak mecah piggy bank dgn perasaan yang kejeron =hasil nya puas ati,dendam sekian lama masa nabung ya dah terlerai bila dapat duit ya..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, July 12, 2010

Lens!!!

Alhamdulillah pagi tok maseh bernyawa gik..miga d panjang kan umur n d murah kan rezeki yang halal n dihindarkan dari segala hutang piutang dan masalah..semalam2. Aku x tdo coz ku kerja night shift malam tadik..sambil2 ya ku magine ngan lens minolta a.k.a beercan lens n 50mm f1.8..insyallah akan dapat lens ya..minolta jak lah dolok..pas ya bok potrait lens..k lah ngereco ya ajak d pagi tok..shelamat paggieee..n selamat ber amal..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, July 8, 2010

ini hari punya celita

waaaaaaaaaaa hali ini sudah khamis esok sulah jumaat...kerja ari tok nang hepi,,,ngereco jap lam biokem pas ya ke parasit n mikrob n masok ke seksyen under supervision kak dayang...ada oleh ole2 dr kak dayang..thank u kak....pas ngerico rah seksyen org ku balit ke sarang dik pun then molah kerja lain gik iaitu ngato laptop lijak yang dah kondem nya pun hardisk..sori lijak x pat nak nulong....then di abas oleh chief sambil di temani oleh H.O utk penerangan bg seksyen yang wujud dalam jabatan patologi... pas abis xtvt yg wajib iaitu ambik darah...then ngereco balit rah parasitology...ku angkut ali k neman aku beloyar rah cya..banyak juak nak d loyar..biasalah poret ckit...si lijak dah balit dolok coz nak bersalin baju kata dirik nya coz nya kerja petang tok sama ngan aku...p nya d haematology n aku d parasitology..kerja ngan penoh enjoy n xtvt yg x dsangka iaitu main bol lam lab...mula2 aku 2 lijak jak berencang main pas ya sambung oleh salman n d join oleh moses..nang lam lab ya dah jadi gelanggan futsal lah kiranya walaupun aku tok x pande main..nyimbah asa peloh...p nang enjoy....k ngibor ati ku bah sebenarnya...rindu ngan kuching lebih2 gik ngan RAINFOREST MUSIC FESTIVAL rah kpg halaman..insyallah tahun depan da bah mun umur panjang....heheheh...so tok ajak yang nak ku ngerecoo....esok eboh lupak semayang jumaat..dah berapa kali ndak dah ku ninggal semayang jemat..pa teekk kerja...so esok nang kerja juak p lijak yang cover,... tahniah ada yg sanggup kaver..lak ku cover ko balit.....aok lah owh pagi esok ku nak nganta junainah ke epot flight kol 6.30 ke KL..SO kol 5 dah siap siaga la.....chow looo

Wednesday, July 7, 2010

pas kerja

kerja ku kol 5 sampe kol 10 tadik nang berejeki ehhh..apa ndak nya 6 igek sample bfmp dari a&e semua nya positive..ku rasa sigek family ya kenak malaria...bok petang tadik ku bercrita hal outbreak rah area pedalaman kat miri tok....kesian eh...dah miak kecik kenak malaria... mudahan la nya bait lekas.....pas abis kerja anak ku dah ngipak ku depan pintu nak berguro....ya lah tek ku bermain kejap pas ya kua agik ku ngan geng d ocean king...dudok jap..malam teraher sidak sama ngan aishah si gerek zamen coz nak balit kl ari ahad n daszz zamen n ali akan ke kuching juak for world rainforest music festival...tinggal la geng aku keseorangan ,,,tanpa 2 orang boneka iaitu zamen n ali...apa2 pun perjuangan mesti d teruskan..so esok tetap akan tiba bagi aku,,so esok klinik day masa utk ku tdo lah tok,,pagi esok bangun awal agik...mesti patient banyak nunggu mintak kenak cucok ambik darah...hahahha adios

selesai

aher nya selesai juak kerja ku lam store..ya lah satu tugas yg perlu aku selesai.p x akan pande abis sebenarnya..p xpa lah..ilek lok..esok maseh ada n lusak maseh ada insyallah mun umur maseh panjang..petang tok ku kerja additional call dari kol 5 ptg sampe kol 10 malam..kerja kau main ngan aik kemeh n carik makhluk perosak badan manusia lam darah...enjoy juak lah kerja mcam ya...p ada part x enjoy mun darah positif malaria d engkah negative yalah nak jadi isu...part ya lah rasa x best...lebih2 lagik kinek tok ada outbreak malaria rah area miri lah pedalaman nun...kesian nangga..ada yang mati juak gara2 nyamok...yang banyak kenak dak bangsa kenyah....ado2...harap lah sidak ya sihat cepat2...masa tok aku gik besuka ria coz patient xda..pagi tadik jak....esok balit gik bz....klinik day...kompom rami..harap banyak patient x ngereco... ahhh dah melalut dah aku tok...k lah adios...bos nunggah agik ada order barang stor dari bloodbank.......lak ku nyambong agik

Tuesday, July 6, 2010

bermula lagi

Assaalamualaikum,lamak juak dah aku x lalek ngan aku pun blog tok.banyak
perkara yang terjadi lam masa sebulan lepas..agenda b0s x puas hati ngan anak buah n aku pun x puas ati juak ngan bos besar.mentang nya bos..sukati nya jak nak nangkap kesalahan urang....p apa bole buat dah nya jadi boss sapa lah aku nak melawan nak..nya terrer agik bah mun ku make pisok pun xpat celen coz mata pen nya tajam agik..silap2 32 tahun servis ku ada rekod buruk.. P yalah gara2 mata pen nya tek koh..
Banyak bena asam garam n pahit maong dalam beberapa bulan tok,apa tek lamak ada bos baru...sejaik2 bos lamak ku x nya poret ngan kerja kmk orang..arghhhhh stress..mcm dah xda seri d tpt kerja..nyawa ku kinek tok dah melayang d kuching..nang nak balit kuching jak..mudahan transfer ku dapat x uruskan dgn cepat..aminnnnnnnn..
Yalah tek x sigek2 masalah timbul..nang saling kait.... Last bena ari ya aku d tunggah bos..ku nang dah tauk akan d tunggah coz banyak gilak crita n khabar angin yg ku dengar.. Da juak ku nengar dr kaki ampu rah lab aku cya..biasa lah..sebangsa ngan bos ku juak.. Bak kata org kita angkat P$L!R lebih..boleh kata suma masalah nak x d puas hati oleh bos tek nya tauk..nang nyata lah kaki ampu...asa nak ku ludah muka nya..insyallah aku ku ludah muka n akan ku warning utk ke sekian kali n ahir lak..ya janji aku..mok d press juak pengampu tok sak nya sedar langit tinggi rendah..bok acting u32 dah eksen, blah laa!!!!!bebalit ngan kisah aku x tunggah bos..lam palak ku dah berputar ligat pa masalah yg telah ku polah..datang aher???bena ku dtg aher p bukti x cukup..punchkad ku ada bukti yg aku x datang aher!!!ku ETO KALI??p x salah..kerja ku time gawai ari ya lom ku claim off..so bila masok bilit bos alu lah nya madah
Bos: saya dapat tauk awak slalu EL??
Aku:aih cney ktk nengar n sapa madah??ingin juak saya nak tauk..EL??setauk saya x pernah ambik EL k suka2.segala off saya suma ada d rekod..off sebulan2 tok. Suma dr ETO yg lom d claim off gik nak 2 jun lepas..jadi isu juak ka off saya??
Bos;Jadi apa masalah awak slalu off
Aku: dah kerja lebih masa bayar ngan off lah..lagik pun saya off "saya jaga anak saya"(ayat mistake. Aku)!!!!! P saya x pernah ambik ETO dari annual leave!!!..bole cek rekod bah..
dengan kata lain tek pertengkaran yg sedang2 je ngan bos tek nang nimbul segunung kebencian ku ngan nya..!!!! Apa2 pun..abis ber jawab ala kadar ngan bos..alu ku kua..nyejok ati kh yg panas...lam ati ku dah nang berkoyan koyan sumpah seranah ku ngan nya.... Xpa lah singan tok ajak pos ku..mals ku nak nyambungbiar jadi tanda tanyak..kisah ya...ang pasti ati ku kejeronnak chow dr miri..walaupun aku tauk once aku kua segalanya dalam hidup aku akan berubah..lambat bok aku jumpa ngan kawan aku yg berada d miri..tapi keluarga aku lebih memerlukan aku sebenarya..
so pagi tok semangat turun kerja...hahaha..stesen kerja ku ari tok adalah d pakar 1..stesen nyucuk lengan pesakit utk d ambik darah..lom sampe 5 org pesakit ku cucok dah ada tepon berdering..chief ku nunggah aku..pa hal ku pun x tauk..nyuruh nyawa x nyaman mun mcm ya..ku tinggal trus tpt kerja..n jumpa nya.rupa nya chief nyuruh ku update store..lamak juak dah aku x ngerja store..ya lah kerja ku juak..lamak tok uncle hon yg molah p nya cuti so aku lah yang ngagak..ku asa dah 3@4 bulan dah aku x jamah store lab..paling2 pun aku prepare 70% alcohol swab....ya jak..so aku melayan ati ku jak lah lam store sambil nengar lagu n tgn ku berkerja....lamak tok cni tuju ku x update store owh..entah byk gilak nak d polah sampe lupak bah..mjngkin kerja malam..n shift byk juak ya lah aku x ngagak agik store..k lah nyelepat kejap tek nak update menatang tok..k lah ku nyambung kerja lok..bukan nya pa pun ilek gilak kerja aku yg tertangguh...


- Posted using BlogPress from my iPhone