Sunday, November 28, 2010

Cerita hari marek empoon

Hari marek adalah hari paling meriah..xtvt berkumpul bersama family istilah family ku tok termasok lah yak,usu,anak2 nya n adik beradik ku....rami eh hepi wooo..menu mee laksa!!!.nyawa nak makan mee laksa....
Puas hati ku...muahahahahaha..

Friday, November 26, 2010

selamat berhujung minggu

aritok dah sabtu esok dah ahd,isnin dah kerja..so ari sabtu banyak xtvt yang nak d polah...enjoy lah....bangung pagi dah banyak dah axtvt nak d polah,,mcm2 plan dalam palak,nak pegi spring lah.mun d ekot suma shopping komplek nak s pegi..k merindok ati bah,...so apa punselamat berhujung minggu ..adiosssss

shiooooh lamak x berblog

syukur alhamdulillah juak aku tok dah 2 bulan dah x ngabas blog....so kinek tok aku dah bertugas d kuching..attachment rah lab sgh utk tempoh yang x berapa pasti kelamakkkan nya..n x tauk berapa lamak gik akan berada d cya..speta baru maseh kosong..x tauk geni cerita..ada sigek jak kepastian speta baru yang d berik nama HOSPITAL KARDIOTORASIK ATAU INSTITUT JANTUNG aka.SIMC(SARAWAK INTERNATIONAL MEDICAL CENTRE) akan mula beroperasi sepenuhnya pada 1hb januari 2011..masalah nya kinek tok staff lab nak 12 orang ya maseh xda kepastian bila akan berpindah ke cya...!!!eboh kata ya set up tempat ya pun lom....mcm nak kah upa kmk org cya..kompom kelam kabut..lantak nya cya yang penting kinek tok kmk orang yang attachment rah lab kuching ya nang honey moon....sunguh pun mcm ya kerja tetap kerja........jgn ngular!!!!!!xda penyesalan untuk dirik aku kinek tok..bila dah pulang kuching..hati gumbira....suma berjalan lancar..walaupun xda kerja lebih masa..tapi next year susana tok akan berubah....xda gik masa utk santai..,,,,,,sabtu n minggu akan d penuhi denga kerja n kerja...biasalah tempat baru....lamak ku d kuching tok hilang juak dah diet ..berat badan dah nait juak..cuak asa nyawa nak pegi bertimbang...p pinggang seluar jak maseh steady..x membesar..mcm ni ya owh????? coz seluar kerja maseh longgar!!!! ku harap kekal lah ngan saiz ya..pinggang kecik okey..jangan nya membesar..parah....
lamak ku d kuching tok. dah jarang aku nak berfacebook..x tauk juak pa hal...nak kata bz x juak..pande x gago ngan fb
mun d miri dolok nang x tinggal..24 jam rah tangan nang tauk pa jak status geng..kinek tok dalam sehari belom tentu juak buka facebook.d cya lah ku terasa akan jauh nya kawan ku d miri nun..pdahal daknya hari2 update status..x ckit ada juak ku numpang lalu sambil ninggal sisa rah status fb daknya.
anyway..lak sambong agik...esok kah ,lusak ka,tulat ka ,lupid mun x minggu depan,,byee

Thursday, September 23, 2010

farewell party

dah tiba masa nya utk dirik aku utk kembali ke kuching setelah 2 tahun 5 bulan aku berhijrah d miri. sedih asa hati bila ngenang semua sidak d lab miri..waaaaaaaaaaaaaaaa sedih woooo piluk ati ku ..banyak benar asam garam kehidupan d miri tok melakar sejarah dalam kehidupan aku sebagai JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN....Semua nya ku lakar dalam lensa kamera ku...
so 21 september 2010..rakan seperjuangan ku telah mebuat parti perpisahan d imperial hotel..sungguh terharu rasa aku tok......terimak kasih banyak atas majlis perpisahan ya..n terimaksiah juak atas hadiah seutas jam tangan n minyak wangi david beckham(especially kak dayang)..
to jun n lijak.. sori la berbanyak coz slalu molah sampah time ambik darah..bukan niat d hati nak molah sampah p nang dah gya pesen kmk berkerja...sampe kan salam sayang kepada suma patient ya k...n liJAK sori juak coz xpat nak back up ko time ko kenak anok oleh patient....coz time aku keja malam...hahaha,,papa pun iboh lupak update k
kak dayang: iboh lupak update k ngan kmk story d lab miri k..

Saturday, September 18, 2010

selamat hari raya

lamak benar dah x update blog tok..bz kah aku..jap..mode malas yang seranto ranto!!!!!kinek tok aku dalam mode kegembiraan tahap dewa.. paling utama bini ku pregnant ..alhmadulilllah.syukurrrrr
1st aku dapat transfer balit kuching!!!!hahahahahah hepi tapi 1hb 10 bok melapur dirik di SGH..
2nd sedih ninggal kawan d miri...bila lah akan DAPAT BEGUMPUL AGIK..p akan ku manfaat 4 hari aku di miri lak 20/9 sampe 23/9. pas ya aku akan bercuti sampe 1hb 10..mala jak cuti owh..
3RD..raya tok kakak ku balit so suma berkumpul..riuh rendah jak umah,,p aku suka..rindu ngan anak buah yg lamak x d jumpa...
4..selamak aku ada d kuching dari 8hb september sampe lah kinek tok..aku nang bz ...ada jak xtvt ku yang d polah..terkayo2....balit umah nang mainan kol 2,3 pagi...xpa kali tok ajak bah,,,cun juak time raya...so pastok masa utk menyesuaikan status dirik pun yang dah berbini jadi suami mithali bah,,, b4 tok nang kedak org bujang..lepak jak keja...
..20 hb tok akan terasa hilang nya keriuhan d umah coz kakak akan balit ke pulo pinang,,,, aku maseh d miri.dan akan berangkat ke sibu pada 23 hb nya,,,akan balit kuching pada 26 hb,,so kira seminggu lah aku xda,,..k lah lak sambung.

Thursday, July 29, 2010

hepi birthday

selamat hari lahir d ucapkan utk isteri tersayang..moga panjang umur murah rezeki n jodoh yang berkekalan..biar lah ajak maut jadi pemisah perkahwinan tok..love u ...

Friday, July 23, 2010

Night call

Keja malam agik..mmmmmm adios


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, July 20, 2010

sabtu yg hambar n hari ahad yang kamboh

salam sejahtera n salam satu malaysia..bok jak ada masa free nak update blog..dah bz gilak..ngalah kan menteri bz aku tok...mcm ndak ku jadi menteri lak kah..alu x jumpa rakyat...hoohoho angan mat jenin...kisah ku bermula ari sabtu ya tek start ku kerja kol 2 petang sampe lah kol 10 malam.kerja ku petang ya dgn hambar coz kawan2 ku outing ngambik gamba p ku x pat ekot oleh kerana kerja..sedih lah juak...p apa kan daya ujan juak petang ya k nyenang ati ku ajak lam palak ku mikey owh xpa daknya xpat kua juak bah ari ujan lebat......rupa2 nya dak nya pun projek maseh jalan,,rah area hospital nang macam kenak simbah jak ujan..padahal rah marina bay ujan sumak ndak jak turun.. pokok ari jak gelap mcm nak runtuh jak langit...ni lah gaya owh dah xpat join..frust lah...so kerja ku hari sabtu ya ngadap computer n mikroskop jak..pas ya cek aik kemeh patient dari a&e..sampe lah malam...b4 balit aku nang dah cek jadual k esok ahad malam tok boleh ngando esok ku keja kol 2...nang dah imagine lam palak..cek ku jadual ngan sambil lewa.......balit umah tek kira nak nangga tv rupa nya pas ya kau layap n tertido ngan nyenyak...dah x sedar ke dunia agik...so pagi ahad ya ku tersedar bila ada kol...dari ijah..kawan sekerja...jam time ya dah kol 9.28 am..."awang ko kerja pagi tok!!!!!!nama kak jun d kansel n nama ko d cya" ..... terus bungkas ku bangun mandik n asok baju.....tanpa breakfast terus berekot k lab...aku paduhal kerja....dah lah kaver rah blood bank..nang seranto2 aku berdoa mudahan xda bleeding kes pagi tok...mun ada kompom mati pesakit tok......nang susah hati lah....ada pun sidah rah cya pun xda nak kaver..xpaham ku...malas ku nak crita part tok...merik malu jak...sampe 2 jak ku rah lab dah tertulis nota doktor mintak 4 pint platelet utk patient....mun dah siap kol...polah lah ku tek dah setel n kol...cun kol 10am azab ku bermula...nasib bait patient bleeding time aku dah rah lab..mun b4 ya tek kompom kes yg serius menimpa aku,,,pa ndak nya ,bgus2 patient gik bernyawa datang ke hospital kua dari hospital alu jadi mayat nak kah ngereco mcm ya....aishhh susah ati ku mun mcm ya.....x tentu tdo ku....so pagi tok kerja ko direct dari kol 8 lah kira nya sampe lah kol 10 malam !!!!!!!kerja yang amat dasyat...start dari kol 10 sampe lah kol 2 aku x menang tangan angkara sorang patient tok p kesian juak lah,,,baby nya x pat d selamat....sedih juak ku nengar.. pa kan daya dah suratan kehidupan nya macam ya....utk hari ya dari kol 10 sampe kol 2 ku sorang patient tok ajak dah ku berik 10pint darah ,18 pint cryo,12 pint ffp,12 pint platelet....alhamdulillah selamat juak nya...p kritikal lah..info yang ku dapat dari dr dasril....coz nya yang ngerico turun nait rah lab ngambik darah....nak dari wad lainn gik....kali ke2 ku krja ngan dasyat selamak2 ku kerja..kamboh..pas ya sambung gik kerja ku ke heamatologi.... dari jam 2 sampe jam 3 ptg aku kaver 2 tempat..ya lah padah akibat x ngato jadual n ngecek jadual ngan sambil lewa...jerak nyawa ku kerja mcm tok...ngai kuuuuuuuuuuuuuu...cukuplah 2 kali tok ajak....alu x ilek ku ...

Friday, July 16, 2010

makna mimpi????

tok kisah ku hari khamis ya tek..pas dapat lensa minolta.. kejoron lah nyawa ku nak ngetest lens ya tek..so kol 2 ku turun ngan embak kamera ke tpt kerja..kebiasaan nya mun petang ilek lebih kerja ..pa ndak nya dah pagi berencang ngan patient ngambik darah daknya so petang x pian daknya nak datang agik nak ngelua darah..sakit bah kenak cucok k jarum..aku rindok ajak nyucuk daknya..bukan apa pun demi kebaikan daknya juak....bukan cucok suka2..melainkan yg molah masalah n tang ada moha x tentu pasal....hahahaha tetap tewas d tangan aku....so bila dah free tek beraksi lah geng sekerja ku kak jun...jadi model sekejap..saja nak ngetest lens ya..n dgn tiba2 jak head department aku merangkap bos aku..masok bersama2 doktor pelatih yg lain lalu nangga aksi n ngambik gamba..side effect sekejap ku nangga bos...hohohoho.....silap2 tok berjalan mata pen bos aku tok..arghhhh x mustahil..b4 tok pun nang matapen bos ku dah berjalan menari2 d atas kertas menulis laporan kmk orang yang berbuat "maslalah" nabes juak lah ..p apakan daya...nang salah ku juak bah....p xpa ku xduli..so malam ya aku tdo n bermimpi bos nangkap ku datang aher 5 minit jak bah..pa kah petanda ya owhhh...da kah ku terembak embak peristiwa ya sampe mcm ya skali...x alang 2 gik warning ya..d selit gik kad manila kaler kuning rah punchkad aku... dgn aku pun overtime d potong tegal lambat 5 minit masok kerja....nang terkejut ku nangga kad manila... bukan kertas a4..huh...pelik jak mimpi ya...p b4 tok pun dah ada juak kes mimpi bos..p yang x best nya next day pas ku mimpi ya sesuatu yg x diduga akan d buat nya.. ter kejut beruk juak lah nangga nya bertenggek rah mesin punch kad sambil ngecek punch kad staff nya sigek2..!!!!!maseh ku terpk pk apa kah makna mimpi ku ya...

Wednesday, July 14, 2010

Sampe juak ahernya...

Barang yang ku tunggu2 ahernya sampe juak..tepat kol10pagi waktu malaysia..abx express terpacul d depan pintu lab...hohoho rindok ati ku..asa nerimak barang main time gik kecik dolok eh....


-





Posted using BlogPress from my iPhone

Hati+perasaan=???

Luahan pada kali tok adalah hati+ perasaan=???
yalah owh.. Mun aku jawapan nya ikut keadaan lah..b4 ya pande2 lah interpret "hati" dan "perasaan" lam konteks ktk orang kedirik.. Sebagai contoh rasa hati kita tok mun dah d janji macam2 nang berbunga bunga jak!!..p apa kan daya bila x kotakan janji n d berik ngan kiasan n 1001 alasan yang x munasabah maka "perasaan" akan ambik alih pas ya..perasaan yang bermacam2 d dalam dirik..bagi yang pemanas nang eboh d padah agik..nang beremosi dgn penuh perasaan..x pat d bendung agik....depend ngan seseorang utk carik cara "nyejok n panas" dirik nya jadi hasil nya yang tetap adalah dendam...sebesar kuman pun tetap ada dendam dalam diri bila dah d perlakukan macam ya..jadi kita sebagai manusia yang dah menyebabkan seseorang mengalami kes yang melibat kan hati dan perasaan maka besedialh nerimak kesan perbuatan keatas dirik sendirik..ingat2 lah.dendam yang kekal seumur hidup berparut bah..x semua kita tok "dalam hati ada taman"skrip crita adenan sempit......standby ngan akibat nya. K lah ya jak koh...


mcm nak d atas tok juak..asa ati nak mecah piggy bank dgn perasaan yang kejeron =hasil nya puas ati,dendam sekian lama masa nabung ya dah terlerai bila dapat duit ya..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, July 12, 2010

Lens!!!

Alhamdulillah pagi tok maseh bernyawa gik..miga d panjang kan umur n d murah kan rezeki yang halal n dihindarkan dari segala hutang piutang dan masalah..semalam2. Aku x tdo coz ku kerja night shift malam tadik..sambil2 ya ku magine ngan lens minolta a.k.a beercan lens n 50mm f1.8..insyallah akan dapat lens ya..minolta jak lah dolok..pas ya bok potrait lens..k lah ngereco ya ajak d pagi tok..shelamat paggieee..n selamat ber amal..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, July 8, 2010

ini hari punya celita

waaaaaaaaaaa hali ini sudah khamis esok sulah jumaat...kerja ari tok nang hepi,,,ngereco jap lam biokem pas ya ke parasit n mikrob n masok ke seksyen under supervision kak dayang...ada oleh ole2 dr kak dayang..thank u kak....pas ngerico rah seksyen org ku balit ke sarang dik pun then molah kerja lain gik iaitu ngato laptop lijak yang dah kondem nya pun hardisk..sori lijak x pat nak nulong....then di abas oleh chief sambil di temani oleh H.O utk penerangan bg seksyen yang wujud dalam jabatan patologi... pas abis xtvt yg wajib iaitu ambik darah...then ngereco balit rah parasitology...ku angkut ali k neman aku beloyar rah cya..banyak juak nak d loyar..biasalah poret ckit...si lijak dah balit dolok coz nak bersalin baju kata dirik nya coz nya kerja petang tok sama ngan aku...p nya d haematology n aku d parasitology..kerja ngan penoh enjoy n xtvt yg x dsangka iaitu main bol lam lab...mula2 aku 2 lijak jak berencang main pas ya sambung oleh salman n d join oleh moses..nang lam lab ya dah jadi gelanggan futsal lah kiranya walaupun aku tok x pande main..nyimbah asa peloh...p nang enjoy....k ngibor ati ku bah sebenarnya...rindu ngan kuching lebih2 gik ngan RAINFOREST MUSIC FESTIVAL rah kpg halaman..insyallah tahun depan da bah mun umur panjang....heheheh...so tok ajak yang nak ku ngerecoo....esok eboh lupak semayang jumaat..dah berapa kali ndak dah ku ninggal semayang jemat..pa teekk kerja...so esok nang kerja juak p lijak yang cover,... tahniah ada yg sanggup kaver..lak ku cover ko balit.....aok lah owh pagi esok ku nak nganta junainah ke epot flight kol 6.30 ke KL..SO kol 5 dah siap siaga la.....chow looo

Wednesday, July 7, 2010

pas kerja

kerja ku kol 5 sampe kol 10 tadik nang berejeki ehhh..apa ndak nya 6 igek sample bfmp dari a&e semua nya positive..ku rasa sigek family ya kenak malaria...bok petang tadik ku bercrita hal outbreak rah area pedalaman kat miri tok....kesian eh...dah miak kecik kenak malaria... mudahan la nya bait lekas.....pas abis kerja anak ku dah ngipak ku depan pintu nak berguro....ya lah tek ku bermain kejap pas ya kua agik ku ngan geng d ocean king...dudok jap..malam teraher sidak sama ngan aishah si gerek zamen coz nak balit kl ari ahad n daszz zamen n ali akan ke kuching juak for world rainforest music festival...tinggal la geng aku keseorangan ,,,tanpa 2 orang boneka iaitu zamen n ali...apa2 pun perjuangan mesti d teruskan..so esok tetap akan tiba bagi aku,,so esok klinik day masa utk ku tdo lah tok,,pagi esok bangun awal agik...mesti patient banyak nunggu mintak kenak cucok ambik darah...hahahha adios

selesai

aher nya selesai juak kerja ku lam store..ya lah satu tugas yg perlu aku selesai.p x akan pande abis sebenarnya..p xpa lah..ilek lok..esok maseh ada n lusak maseh ada insyallah mun umur maseh panjang..petang tok ku kerja additional call dari kol 5 ptg sampe kol 10 malam..kerja kau main ngan aik kemeh n carik makhluk perosak badan manusia lam darah...enjoy juak lah kerja mcam ya...p ada part x enjoy mun darah positif malaria d engkah negative yalah nak jadi isu...part ya lah rasa x best...lebih2 lagik kinek tok ada outbreak malaria rah area miri lah pedalaman nun...kesian nangga..ada yang mati juak gara2 nyamok...yang banyak kenak dak bangsa kenyah....ado2...harap lah sidak ya sihat cepat2...masa tok aku gik besuka ria coz patient xda..pagi tadik jak....esok balit gik bz....klinik day...kompom rami..harap banyak patient x ngereco... ahhh dah melalut dah aku tok...k lah adios...bos nunggah agik ada order barang stor dari bloodbank.......lak ku nyambong agik

Tuesday, July 6, 2010

bermula lagi

Assaalamualaikum,lamak juak dah aku x lalek ngan aku pun blog tok.banyak
perkara yang terjadi lam masa sebulan lepas..agenda b0s x puas hati ngan anak buah n aku pun x puas ati juak ngan bos besar.mentang nya bos..sukati nya jak nak nangkap kesalahan urang....p apa bole buat dah nya jadi boss sapa lah aku nak melawan nak..nya terrer agik bah mun ku make pisok pun xpat celen coz mata pen nya tajam agik..silap2 32 tahun servis ku ada rekod buruk.. P yalah gara2 mata pen nya tek koh..
Banyak bena asam garam n pahit maong dalam beberapa bulan tok,apa tek lamak ada bos baru...sejaik2 bos lamak ku x nya poret ngan kerja kmk orang..arghhhhh stress..mcm dah xda seri d tpt kerja..nyawa ku kinek tok dah melayang d kuching..nang nak balit kuching jak..mudahan transfer ku dapat x uruskan dgn cepat..aminnnnnnnn..
Yalah tek x sigek2 masalah timbul..nang saling kait.... Last bena ari ya aku d tunggah bos..ku nang dah tauk akan d tunggah coz banyak gilak crita n khabar angin yg ku dengar.. Da juak ku nengar dr kaki ampu rah lab aku cya..biasa lah..sebangsa ngan bos ku juak.. Bak kata org kita angkat P$L!R lebih..boleh kata suma masalah nak x d puas hati oleh bos tek nya tauk..nang nyata lah kaki ampu...asa nak ku ludah muka nya..insyallah aku ku ludah muka n akan ku warning utk ke sekian kali n ahir lak..ya janji aku..mok d press juak pengampu tok sak nya sedar langit tinggi rendah..bok acting u32 dah eksen, blah laa!!!!!bebalit ngan kisah aku x tunggah bos..lam palak ku dah berputar ligat pa masalah yg telah ku polah..datang aher???bena ku dtg aher p bukti x cukup..punchkad ku ada bukti yg aku x datang aher!!!ku ETO KALI??p x salah..kerja ku time gawai ari ya lom ku claim off..so bila masok bilit bos alu lah nya madah
Bos: saya dapat tauk awak slalu EL??
Aku:aih cney ktk nengar n sapa madah??ingin juak saya nak tauk..EL??setauk saya x pernah ambik EL k suka2.segala off saya suma ada d rekod..off sebulan2 tok. Suma dr ETO yg lom d claim off gik nak 2 jun lepas..jadi isu juak ka off saya??
Bos;Jadi apa masalah awak slalu off
Aku: dah kerja lebih masa bayar ngan off lah..lagik pun saya off "saya jaga anak saya"(ayat mistake. Aku)!!!!! P saya x pernah ambik ETO dari annual leave!!!..bole cek rekod bah..
dengan kata lain tek pertengkaran yg sedang2 je ngan bos tek nang nimbul segunung kebencian ku ngan nya..!!!! Apa2 pun..abis ber jawab ala kadar ngan bos..alu ku kua..nyejok ati kh yg panas...lam ati ku dah nang berkoyan koyan sumpah seranah ku ngan nya.... Xpa lah singan tok ajak pos ku..mals ku nak nyambungbiar jadi tanda tanyak..kisah ya...ang pasti ati ku kejeronnak chow dr miri..walaupun aku tauk once aku kua segalanya dalam hidup aku akan berubah..lambat bok aku jumpa ngan kawan aku yg berada d miri..tapi keluarga aku lebih memerlukan aku sebenarya..
so pagi tok semangat turun kerja...hahaha..stesen kerja ku ari tok adalah d pakar 1..stesen nyucuk lengan pesakit utk d ambik darah..lom sampe 5 org pesakit ku cucok dah ada tepon berdering..chief ku nunggah aku..pa hal ku pun x tauk..nyuruh nyawa x nyaman mun mcm ya..ku tinggal trus tpt kerja..n jumpa nya.rupa nya chief nyuruh ku update store..lamak juak dah aku x ngerja store..ya lah kerja ku juak..lamak tok uncle hon yg molah p nya cuti so aku lah yang ngagak..ku asa dah 3@4 bulan dah aku x jamah store lab..paling2 pun aku prepare 70% alcohol swab....ya jak..so aku melayan ati ku jak lah lam store sambil nengar lagu n tgn ku berkerja....lamak tok cni tuju ku x update store owh..entah byk gilak nak d polah sampe lupak bah..mjngkin kerja malam..n shift byk juak ya lah aku x ngagak agik store..k lah nyelepat kejap tek nak update menatang tok..k lah ku nyambung kerja lok..bukan nya pa pun ilek gilak kerja aku yg tertangguh...


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, June 3, 2010

R.I.N.D.U

setiap kali aku maca tok aku akan sedih n beraik mata ku dgn kata lain nangis lah n rindu ngan mak aku..nak tok d email sidak ngan aku...yalah nak kongsi ngan ktk orang


Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal..(jgn nangis baca ah)


Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ........
kengkadang siaran indonesia ....
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak
ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas
mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli
kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ....
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
......
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk
mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa
lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ....?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil


- Posted using BlogPress from my iPhone 3g
Petang marek aku ngan geng ku molah photoshoot rah tanjong..lamak juak dah x molah kerja tok..kenja sa jarik ku nak nekan shutter kamera..jadi plan d polah ngan si pondan zamen, sj renyau dr dasril,su porok bag packer kmk orang iaitu si fadli,n si iron man lab miri a.k.a ali!!hehehe..saja k suka2 bergambar..kan ruak pun kodak aku..hahaha



-



































Dan view yang paling best n yang aku suka








Posted using BlogPress from my iPhone 3g

Wednesday, June 2, 2010

Excited

Ku nak story kisah malam tadik..pas abis jak keja malam tadik alu ku ngembak zamen g umah makan..nya tok nang antu ikan terubok.berik jak ikan terubok masin dah lupak dah nya ngan diet nya..x d ingat nya agik ngan diet nya..lenyap diet dalam ingatan nya...hahahaha mukaddimmah ajak ya..p malam tadik aku nunggu kawan nya merangkap kawan aku juak..seorang backpacker nama nya fadli..nya tok banyak berisik movie yang d donlod d intenet..kualiti movie nak d donlod nya a nang kaw2..clear..so malam tadik sampe jak nya d umah alu d keluar nya storage hikmat..500gigabyte..n dari 500 ya 438 gig ya movie,drama n dokumentri..rambang bigik mata ku nangga list movie na..walaupun movie ya dah ada p aku tok jenis suka nyimpan..ambik semua lok ,pas ya bok delete sigek2 nak ni movie yang dah ada...p apakan daya hardisk 1 terabyte ku dah penoh..so tepaksa la aku ekjas nak dalam external hardisk..last2 external amru jadi penyelamat...dapat juak d kopi abis movie ya.....so petang tok aku g ambik photoshoot ..rengat dah jarik jemari ku tok nak nekan shutter kamera....xcited lah nyawa ku tok...


- Posted using BlogPress from my iPhone 3g

Pengganti Baru

Kompom lah laptop ya usak..apa bole buat..lamak juak dah nya berkhidmat..sebenarnya ya laptop abang ku..p nya x make coz nya dah meli sony vaio..so laptop ya d simpan nya ajak..semadi di simpan bgus aku make nak???p bila dah ah tangan aku mula lah nya nunjuk simptom x sehat..bateri eboh d padah agik nang dah kong..suma ndak jak bateri ya..3 minit pas kompom padam....ku ato balit lah laptop ya.tuka hardrive baru.suma dah set..timbul gik masalah baru...graphic problem..anta ke acer centre nya madah graphic problem..arghhh hardware pun kerja..x pa lah pakey jak..n lamak juak lah ku makey laptop abang ku ya..ada kat 2 tahun...umur nya bena pun mun x silap aku nya meli ya year 2005...dah lima tahun umur nya..so malam tdik ku mula lah mukak tenet..teringat ku laptop nak d jual d booth court mammoth time pc fair..mcm macbook air.carik ku model acer n lenovo xda sigek pun sama..last carik MSI jumpa juak!!!! Mcm tok lah upanya


Msi x340



Mcm macbook air



Pandangan dari sisi nipis jak...nang cair nyawa ku ngan laptop tok!!!



Tok perbandingan nya ngan macbook air..spec nya okey lah..xda dvdrom..p x kesah..barang ya bole d ato..
Insyallah mun da rejeki lebih ada lah napau sigek..
Ku harap d permudah kan segala urusan utk mendapat laptop tok..p ku maseh lam dilema x340 atau x400????
X340 make intel core 2 solo 1.4ghz .x400 make amd athlon neo 1.6ghz....mmmmmmmm nak sigek owh???????


Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, June 1, 2010

Laptop usak

Bok masok keja kol 2 tek.semangat ku set up tempat kerja...dah ato2..ku on laptop ya...n yg x best skrin putih ngan kaler pelangi kua.....stress..buka ku hardisk,ram. Nak troubleshoot problem..p maseh juak sama..n lastskali lcd nya ku bukak.pun maseh juak..nang kompom usak...malang nasib ku..lom lamak pas laptop kawan ku mustafa amru kong tok aku gik.....alu g servay laptop rah bintang mall .n. Courts mammoth ngan mustafa amru......dah la time kerja .nang ngular lah tok....bila dah jadi nak macam tok baruk ku ingat aku penah berminat ngan sugek laptop rah booth courts mammoth masa pc fair last month...jenama acer p shape nak kedak magbook..dah kaler silver.. Rega pun kaw kaw rm1290..spec x brapa la..p mun aku okey jak.malas nak pikey gilak..so survey punya survey x jumpa nak pesen kedak magbook..paksa la ku ngerugak lan tenet carik mak model ya....tok lah antara yg dapt ku survey rah bintang mall





Lenovo pun model




Acer pun model..

Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 31, 2010

Kerenah anak

Abis jak keja ku malam tadik punch kad alu pulang..pulang jak alu tdo...rasa x cukup jak tdo..tgh ku tdo anak ku nekik rah badan nak embak bermain..p dah x mampu agik ku nang tdo jak..kepak gilak..p yang heran kerja x banyak malam tadik..last last kalah juak ku bila nya dah berenjut rah badan ku,alu bermain kejap ku ngan nya..rindu nya bak bemain ngan ayah nya...x cukup ya ambik nya tepon ku d ambik nya gamba....bila ku ngenang muka anak ku yalah ilang masalah..walaupun banyak masalah d polah nya..umah nang nak alah d kemas..abis kemas kompom mengarei agik..nang kreative nya part molah ngarei..n bini ku nang sabar part berkemas ya ku respect...x kira brapa kali anak ku ngarei tetap d kemas balit...love u my wife


-


Posted using BlogPress from my iPhone

Malam gawai


Dah kol 1setengah pagi..melayan dirik lepak d beranda lab ngan mustafa amru, senior faber bang pian.. Sambil d temani asap rokok..alhamdulillah kerja okey ckit..x banyak kerja..bila dah lepak time kedak tok ada jak cerita seram d kua..hahahaha..ngenang apa yg penah terjadi...p buat donno jak....mcm2 lah story d dengar..dr wad ,lab rah faber pun area semua ngutik..rindok juak nengar crita dari senior faber nak ngutik2..orang lamak bah...dari start buka speta miri tok nya kerja d cya.. mata aku tok pun lom nak tdo.. kol 2 petang lak ku masok kerja agik sampe kol 10 malam...neropong menatang nak d embak nyamok n main ngan aik kemeh patient..hahaha xda lah ngecek aik kemeh bah....p ilek lah juak...x banyak gilak kerja....time tok ku bok dapat info dari attendan tek ada eksiden rah pujut...keta nagn motosikal..harap lah selamat n minor injury jak.....ku rasa nang xda kes lain mun x mabok.....sambil nunggu sampel darah datang ku naip lah dolok...bila dah ada bunyi bok ku stop... k dah berbunyi dah bell kmk orang ya....ada lah sampel ya...
gamba yang ku post rah atas tok xda berkaitan papa..hanya suka2

- Posted using BlogPress from my iPhone

bosaNNNNN

aku KATOK2 sorang dirik rah lab OPD tok...x tauk pa gik nak d polah...malam tok kerja lagik esok petang kerja juak.lusak kerja juak,tulat kerja juak,lupid kerja juak...oooo dah mcm ketagih kerja..p yalah orang madah carik rejeki...mudahan d hindarkan dari segala beban utang n masalah yang mengusut kan palak utak........aku rindu ngan kuching bila dah time boring macam2 tok...family and saudara suma dekat....nasib ctok ada kawan seperjuangan yang maseh bersama d tempat kerja..thanks u very much geng...ku harap persahabatan kita kekal.. papapun dak nya lah kawan aku...macam 2 jak bermain lam palak tok p x tauk nak ni sigek nak d pikey dolok.....jam dah kol nak kol 4...sejam gik balit...alhamdulillah suma patient ambik darah rah LAB OPD suma bagus ari tok ..x banyak molah masalah..mun ada...nasib lah....