Thursday, June 3, 2010

R.I.N.D.U

setiap kali aku maca tok aku akan sedih n beraik mata ku dgn kata lain nangis lah n rindu ngan mak aku..nak tok d email sidak ngan aku...yalah nak kongsi ngan ktk orang


Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal..(jgn nangis baca ah)


Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ........
kengkadang siaran indonesia ....
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak
ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas
mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli
kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ....
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
......
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk
mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa
lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ....?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil


- Posted using BlogPress from my iPhone 3g
Petang marek aku ngan geng ku molah photoshoot rah tanjong..lamak juak dah x molah kerja tok..kenja sa jarik ku nak nekan shutter kamera..jadi plan d polah ngan si pondan zamen, sj renyau dr dasril,su porok bag packer kmk orang iaitu si fadli,n si iron man lab miri a.k.a ali!!hehehe..saja k suka2 bergambar..kan ruak pun kodak aku..hahaha



-



































Dan view yang paling best n yang aku suka








Posted using BlogPress from my iPhone 3g

Wednesday, June 2, 2010

Excited

Ku nak story kisah malam tadik..pas abis jak keja malam tadik alu ku ngembak zamen g umah makan..nya tok nang antu ikan terubok.berik jak ikan terubok masin dah lupak dah nya ngan diet nya..x d ingat nya agik ngan diet nya..lenyap diet dalam ingatan nya...hahahaha mukaddimmah ajak ya..p malam tadik aku nunggu kawan nya merangkap kawan aku juak..seorang backpacker nama nya fadli..nya tok banyak berisik movie yang d donlod d intenet..kualiti movie nak d donlod nya a nang kaw2..clear..so malam tadik sampe jak nya d umah alu d keluar nya storage hikmat..500gigabyte..n dari 500 ya 438 gig ya movie,drama n dokumentri..rambang bigik mata ku nangga list movie na..walaupun movie ya dah ada p aku tok jenis suka nyimpan..ambik semua lok ,pas ya bok delete sigek2 nak ni movie yang dah ada...p apakan daya hardisk 1 terabyte ku dah penoh..so tepaksa la aku ekjas nak dalam external hardisk..last2 external amru jadi penyelamat...dapat juak d kopi abis movie ya.....so petang tok aku g ambik photoshoot ..rengat dah jarik jemari ku tok nak nekan shutter kamera....xcited lah nyawa ku tok...


- Posted using BlogPress from my iPhone 3g

Pengganti Baru

Kompom lah laptop ya usak..apa bole buat..lamak juak dah nya berkhidmat..sebenarnya ya laptop abang ku..p nya x make coz nya dah meli sony vaio..so laptop ya d simpan nya ajak..semadi di simpan bgus aku make nak???p bila dah ah tangan aku mula lah nya nunjuk simptom x sehat..bateri eboh d padah agik nang dah kong..suma ndak jak bateri ya..3 minit pas kompom padam....ku ato balit lah laptop ya.tuka hardrive baru.suma dah set..timbul gik masalah baru...graphic problem..anta ke acer centre nya madah graphic problem..arghhh hardware pun kerja..x pa lah pakey jak..n lamak juak lah ku makey laptop abang ku ya..ada kat 2 tahun...umur nya bena pun mun x silap aku nya meli ya year 2005...dah lima tahun umur nya..so malam tdik ku mula lah mukak tenet..teringat ku laptop nak d jual d booth court mammoth time pc fair..mcm macbook air.carik ku model acer n lenovo xda sigek pun sama..last carik MSI jumpa juak!!!! Mcm tok lah upanya


Msi x340



Mcm macbook air



Pandangan dari sisi nipis jak...nang cair nyawa ku ngan laptop tok!!!



Tok perbandingan nya ngan macbook air..spec nya okey lah..xda dvdrom..p x kesah..barang ya bole d ato..
Insyallah mun da rejeki lebih ada lah napau sigek..
Ku harap d permudah kan segala urusan utk mendapat laptop tok..p ku maseh lam dilema x340 atau x400????
X340 make intel core 2 solo 1.4ghz .x400 make amd athlon neo 1.6ghz....mmmmmmmm nak sigek owh???????


Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, June 1, 2010

Laptop usak

Bok masok keja kol 2 tek.semangat ku set up tempat kerja...dah ato2..ku on laptop ya...n yg x best skrin putih ngan kaler pelangi kua.....stress..buka ku hardisk,ram. Nak troubleshoot problem..p maseh juak sama..n lastskali lcd nya ku bukak.pun maseh juak..nang kompom usak...malang nasib ku..lom lamak pas laptop kawan ku mustafa amru kong tok aku gik.....alu g servay laptop rah bintang mall .n. Courts mammoth ngan mustafa amru......dah la time kerja .nang ngular lah tok....bila dah jadi nak macam tok baruk ku ingat aku penah berminat ngan sugek laptop rah booth courts mammoth masa pc fair last month...jenama acer p shape nak kedak magbook..dah kaler silver.. Rega pun kaw kaw rm1290..spec x brapa la..p mun aku okey jak.malas nak pikey gilak..so survey punya survey x jumpa nak pesen kedak magbook..paksa la ku ngerugak lan tenet carik mak model ya....tok lah antara yg dapt ku survey rah bintang mall





Lenovo pun model




Acer pun model..

Posted using BlogPress from my iPhone